Damerna tog åter en seger

Assi IF - Sundsvall DFF 4-2 (1-1)

Vilken pangstart Assi IF fått av sin första säsong i Elitettan. Efter ställningskrig under första halvlek kunde Assi till slut avgöra matchen mot Sundsvall under de första 10 minuterna av andra rundan och därmed ta sin tredje raka vinst.

Redan efter 1 minut hade Emelie Helmvall (matchens lirare för hemmalaget) ett avslut som ven just utanför gästernas ramverk. Assi upplevdes kunna styra händelserna och själva spelet samtidigt som Sundsvall var väl organiserade i defensiven och hade bra försök i sina snabba omställningar. I 17:e minuten hade Fernanda DaSilva en frispark som just gick utanför. Ledningsmålet, 1-0, kom också i minut 37 efter inspel av Fernanda som Emelie Helmvall förvaltade på bästa sätt. Glädjen var dock inte långvarig då gästerna kunde kvittera i den 41:a minuten efter en snabb omställning där man hamnade en mot en. Orosmomentet och matchens lirare i Sundsvall, Amanda Månsson, frigjorde sig från sin motståndare och kunde relativt enkelt rulla in kvitteringsmålet efter en bra prestation. Nämnda Amanda Månsson var också den som skapade en del för Sundsvall med sin snabbhet i både löpningar och bollhantering. Assi spelade delvis ett alltför rakt spel vilket gjorde Sundsvalls försvarsarbete onödigt enkelt.

Assis start på den andra rundan var som ett nytt lag som kom ut från pausvilan där man agerade mer aktivt med en annan speluppbyggnad. I minut 48 lyckades Fernanda DaSilva med en konstspark göra 2-1 efter att gästerna inte fick bort bollen från sista tredjedelen. Minuten senare frispelade just Fernanda snabbe Elin Nilsson som utökade ledningen till 3-1. Emelie Helmvall som för dagen blev tvåmålsskytt öka på målskörden till 4-1 i den 52:a minuten samtidigt som matchen gled Sundsvall ur händerna. Under de första 10 minuterna i andra halvlek dominerade Assi totalt och gjorde mer eller mindre som man ville samtidigt som nog Sundsvall var chockade över inledningen och händelserna. Spelet jämnade ut sig något men där hemmalaget ändå kontrollerade gästernas förehavanden. I minut 98 kunde dock Sundsvall reducera till 4-2 på en straff där Assi tappade pressen vilket ledde till en kampsituation i Assis straffområdet.

Segern var rättvis där hemmalaget var något vassare i de avgörande momenten samtidigt som man förvaltade sina lägen på bästa sätt. Sundsvall hade problem med att komma alltför nära hemmalagets straffområde då försvaret spelade både klokt och resolut. Upplevelsen var också att man gjorde ”skitjobbet” i alla lägen och för varandra.

Nästa söndag 7/5 åker de grönvita till Göteborg/Alingsås med match mot Holmalunds IF.

Matchen kan ses live (mer information finns på Assis IF´s hemsida.